Paleo dieta reši sodobnemu človeku življenje – ali je res?
PALEO dieta naj bi posnemala prehrano človeka v paleolitiku, torej iz obdobja od okoli 500.000 do 6500 let pr. n. št., ki ga poznamo tudi kot kameno dobo, ko je bil človek zgolj lovec in nabiralec. Na njegovem jedilniku ni bilo žitaric, stročnic, krompirja, mleka, pač pa veliko mesa in rastlinske hrane. Tekom evolucije so se presnovni mehanizmi človeka prilagajali njegovi prehrani in načinu življenja.
PALEO dieta vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. 7-dnevni jedilnik, ki sem ga kopirala na eni izmed spletnih strani, ki spodbuja prehranjevanje po načelih PALEO diete, sem analizirala glede na vsebnost makro in mikrohranil in ugotovila, da jedilnik zanesljivo NE pokriva priporočenih dnevnih vnosov vseh hranil, čeprav je sestavljen iz zelo kvalitetnih živil, ki niso poceni.
Preglednica 7-dnevnega vnosa hranil, ki jih vsebujejo živila po PALEO dieti
Hranila | Količina hranil | PDV | % PDV | Delež kcal |
---|---|---|---|---|
Energija | 13.756 kcal | 13.722 kcal | 100 % | |
Proteini | 808 g | 350 g | 231 % | 23 % |
Maščobe | 999 g | 490 g | 204 % | 65 % |
Ogljikovi hidrati | 435 g | 1.900 g | 23 % | 13 % |
Vlaknine | 116 g | 175 g | 66 % | |
Kalij | 22.270 mg | 14.000 mg | 159 % | |
Kalcij | 2.604 mg | 5.600 mg | 47 % | |
Magnezij | 2.650 mg | 2.625 mg | 101 % | |
Železo | 127 mg | 98 mg | 130 % | |
Cink | 106 mg | 70 mg | 152 % | |
Vitamin A | 17,2 mg | 5,6 mg | 307 % | |
Vitamin D | 49,9 μg | 35 μg | 143 % | |
Vitamin E | 223 mg | 84 mg | 266 % | |
Vitamin C | 861 mg | 560 mg | 154 % | |
Vitamin B1 | 7,65 mg | 7,7 mg | 99 % | |
Vitamin B2 | 12,25 mg | 9,8 mg | 125 % | |
Vitamin B3 | 177 mg | 112 mg | 158 % | |
Vitamin B6 | 24 mg | 9,8 mg | 248 % | |
Vitamin B9 | 3.439 mg | 1.400 mg | 246 % | |
Vitamin B12 | 74 μg | 17,5 μg | 424 % |
PDV – priporočeni vnos hranil
7-dnevni jedilnik – paleo diete (povzeto po spletu)*
Ponedeljek
Zajtrk: Jajce in zelenjava (bučke, rdeča paprika), pečeno v kokosovem olju, hruška
Kosilo: Piščančja prsa z olivnim oljem, pest oreščkov.
Večerja: Pleskavica, pečena na maslu, kuhana cvetača v solati
Torek
Zajtrk: Slanina z jajci, grenivka
Kosilo: mleta govedina, pražena na olivnem olju s paradižnikovo omako, endivija solata
Večerja: Losos, pečen na olju, kuhana špinača.
Sreda
Zajtrk: pršut, surova paprika
Kosilo: kuhana govedina s čebulo in bučnim oljem, radič rdeč v solati
Večerja: teletina dušena, zelnata solata, jagode
Četrtek
Zajtrk: kuhano jajce, košček ananasa, breskev
Kosilo: govedina dušena s čebulo, korenjem in ohrovtom, pest lešnikov
Večerja: svinjsko stegno v omaki, zgoščeni s kokosovo moko, paradajz in kumare z oljem koruznih kalčkov
Petek
Zajtrk: avokado, suhe slive
Kosilo: tuna na žaru z gee maslom, kuhana špinača z olivnim oljem in mandlji
Večerja: puranov zrezek na kokosovi masti, veliko jabolko
Sobota
Zajtrk: pest mandljev, kokosovo mleko s kakavom, kivi
Kosilo: goveja juha, srna na žaru, endivija solata z avokadom in olivnim oljen
Večerja: piščančja jetrca s čebulo, paradajz
Nedelja
Zajtrk: kuhano jajce, grozdje
Kosilo: piščančje bedro dušeno na olivnem olju z korenjem zeleno, porom
Večerja: goveji zrezek, brokoli v solati
*Jedilnik je prilagojen dnevni porabi okoli 2000 Kcal. Toliko potrebuje ženska srednjih let, ki fizično aktivna (PAL 1,8).
Smernice zdravega prehranjevanja priporočajo, da človek pokrije 60 % energijskih potreb z ogljikovimi hidrati, 30 % z maščobami in 10 % z beljakovinami. Po analizirani PALEO dieti je to razmerje porušeno. 65 % energijskih potreb pokrijejo maščobe, 23 % beljakovine in samo 13 % ogljikovi hidrati. Veliko odstopanje pokaže tudi PDV makrohranil: vnos ogljikovih hidratov znaša le slabo četrtino priporočenega, beljakovine so 2,3 krat presežene, maščobe 2 krat. Taka struktura vnosov hranil povečuje verjetnost za nastanek hiperlipidemij, ki so glavni povzročitelj bolezni sodobnega časa. Ob uživanju tako velikega deleža maščob in beljakovin v hrani, bi bilo nujno potrebno redno spremljanje lipidov v krvi.
Po PALEO dieti je skoraj nemogoče doseči zadosten vnos vlaknin in kalcija. Vnos vlaknin znaša 66 % priporočenega, še nižji je vnos kalcija 47 % priporočenega. To je razumljivo, saj PALEO dieta »prepoveduje« uživanje žitaric in stročnic, ki vsebujejo največ vlaknin ter mleka in mlečnih izdelkov, ki so glavni vir kalcija.
Dolgoročno pomanjkanje vlaknin in kalcija v hrani zagotovo ogrozi zdravje. Trditev, da paleo dieta modernemu človeku reši življenje, zagotovo ne drži.
Dodaj odgovor