ZDRAVO PREHRANJEVANJE ali uravnoteženo prehranjevanje pomeni, da s hrano dobimo vsa nujno potrebna makro in mikrohranila v pravem razmerju. Blog je namenjen razlagi sestave hrane, ki jo uživamo, glede na vsebnost makrohranil, kamor uvrščamo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate in jih organizem potrebuje par 10 gramov dnevno ter mikrohranil, (vitamini in minerali), ki jih človek potrebuje v zelo majhnih odmerkih (par gramov, miligramov, celo mikrogramov).
EFSA priporoča, da odrasel, zdrav človek, pokrije približno 45 do 60 % energijskih potreb z ogljikovimi hidrati, 20 do 35 % z maščobami in 10 % z beljakovinami. Pri energijski porabi 2000 Kcal to pomeni 220 do 300 g ogljikovih hidratov, 40 do 75 g maščob in 50 g beljakovin. Dejanske potrebe po makrohranilih zavisijo od lastnosti posameznika (starosti, telesne mase, zdravstvenega stanja…) in načina življenja (stopnja telesne dejavnosti).