Prekmurska gibanica – zdrava sladica


Prekmurska gibanica – zdrava sladica

Na seznamu zdrave prehrane bomo težko našli kako sladico. Prekmurska gibanica je zagotovo ena od tistih, ki jo utemeljeno lahko priporočamo vsem, ki skrbijo za svoje zdravje (če le nimajo kake resnejše presnovne bolezni npr. diabetesa) in ne marajo plavih rib, ki so eden od najbogatejših virov omega 3 maščobnih kislin. 140 g prekmurske gibanice, ki jo pripravite po spodnjem receptu, vsebuje 1,1 g  alfa-linolenske kisline, kar zadošča za celodnevne potrebe po teh esencialnih  maščobnih kislinah. Naš organizem jih nujno potrebuje za obnavljanje in izgradnjo tkiv in vzdrževanje osnovnih fizioloških funkcij. Varujejo nas pred razvojem srčnožilnih bolezni, ker prispevajo k urejenemu krvnemu tlaku, sodelujejo pri strjevanje krvi, presnovi holesterola… prispevajo k delovanju možganov, srca, delujejo protivnetno, posebej jih potrebujejo nosečnice in doječe matere, ker sodelujejo pri rasti in razvoju  otrokovih tkiv, zlasti možganov in vida.

gibanica-sestavine
gibanica-nadevi

Testo razvlečemo, malo posušimo in razdelimo na 11 listov, po dva lista položimo na dno in na vrh.  Vsak list premažemo z maslom in nadevom po vrstnem redu: mleti orehi, ki smo jim dodali žlico sladkorja in jih prelili s smetano, sledijo olupljena, sladkana in na pol zdušena jabolka, skuta z jajci in rozinami ter sladkan mak, ki ga tudi poljemo s smetano. Nadevanje ponovimo v obratnem vrstnem redu. Poljemo s preostalo smetano in pečemo eno uro na 180 C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja