Jetrna pašteta – superživilo?


Jetrna pašteta – superživilo?

Na spletu pogostokrat zasledimo izraz »superživilo« v stilu: 10 superživil, ki ne smejo manjkati v vaši prehrani!  Superživila v resnici niso rešitev za naše prehranske težave! Telo potrebuje preko 200 različnih molekul, ki jih vnesemo v telo, če uživamo zelo raznolika živila in nikoli le 5 sli 6 »superživil«. Res pa je, da nekatera živila vsebujejo par desetkrat več nekega hranila, kot druga. Lep primer je vitamin A. Gosja jetra vsebujejo 70 krat več vitamina A, kot korenje, rumene zimske buče ali plave ribe, ki jih priporočajo kot bogat vir vitamina A  in 100 do 1000 krat več kot ostala živila. 1 čajna žlička praženih svinjskih jetrc pokrije dnevne potrebe po vitaminu A.  Enako količino vitamina A vsebuje 1 večji korenček (100 g) in to kuhan.  Naš organizem namreč absorbira skoraj 2 x več vitamina A iz kuhane zelenjave kot iz surove.

Vitamin A-PNG

Namesto praženih jetrc, je lahko dober vir vitamina A tudi jetrna pašteta.  Vendar pozor! Jetrne paštete, ki jih lahko kupimo v naših trgovinah,  vsebujejo v povprečju le 15 % jetrc in imajo dodanih precej praznih maščob.  Pašteta, ki jo pripravimo sami doma z večjo količino jetrc (60 %), ima veliko večjo hranilno vrednost. V primerjavi z  industrijskimi izdelki vsebuje tudi več železa in cinka, vitamina A in vitaminov skupine B, predvsem B12.  Z eno polno čajno žličko (10-12 g) domače paštete, pokrijemo priporočen dnevni vnos vitamina A in B12, če si pašteto pripravimo po receptu na fotografijah!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja