Kateri kruh je najboljši?
Hranilna vrednost različnih vrst kruha
Hranila vrednost v 100 g kruha | bel kruh | ržen kruh | polnozrnati pirin kruh | PDV |
---|---|---|---|---|
Kcal | 265 kcal | 196 Kcal | 186 Kcal | 2000 Kcal |
Beljakovine | 7,9 g | 5,3 g | 7,4 g | 50 g |
Maščobe | 3,2 g | 1,1 g | 6 g | 70 g |
Ogljikovi hidrati | 51 g | 46 g | 25,7 g | 300 g |
Sladkorji | 1,6 g | 1 g | 3,2 g | 90 g |
Vlaknine | 3,7 g | 9,9 g | 6,8 g | 25 g |
Kalij | 100 mg | 253 mg | 219 mg | 2.000 mg |
Kalcij | 25 mg | 28 mg | 39 mg | 800 mg |
Magnezij | 23 mg | 49 mg | 93 mg | 375 mg |
Železo | 0,9 mg | 1,8 mg | 1,7 mg | 14 mg |
Cink | 0,7 mg | 1,4 mg | 1,5 mg | 10 mg |
Vitamin A | 0 | 0 | 0 | 0,8 mg |
Vitamin D | 0 | 0 | 0 | 5 μ |
Vitamin E | 0,2 mg | 0 | 1,1 mg | 12 mg |
Vitamin C | 0 | 0 | 0,2 mg | 80 mg |
Vitamin B1 | 0,2 mg | 0 | 0,2 mg | 1,1 mg |
Vitamin B2 | 0,1 mg | 0,1 mg | 0,1 mg | 1,4 mg |
Vitamin B3 | 0,7 mg | 0,7 mg | 1,5 mg | 16 mg |
Vitamin B6 | 0,1 mg | 0 | 0,1 mg | 1,4 mg |
Vitamin B9 | 40 mg | 15 mg | 32 mg | 200 mg |
Vitamin B12 | 0 | 0 | 0 | 2,5 μg |
Analizirali smo bel, ržen in polnozrnati pirin kruh. Vsi trije so običajno pripravljeni iz ene vrste moke, zato v analizo nismo vključili ajdovega in koruznega kruha, ki ju izdelujejo iz mešanice z belo moko. Razmerje mok pa je zelo različno.
Analiza vsebnosti hranil v različnih kruhih pokaže, da je energijsko najbogatejši bel kruh. Dve mali žemljici, ki tehtata približno 100 g, vsebujeta kar 50 % več Kcal kot 100 g težka rezina rženega ali pirinega kruha. Med makrohranili je največja razlika v vsebnosti vlaknin. Teh vsebuje ržen kruh skoraj 10 g, pirin skoraj 7 g, medtem ko z belim kruhom dobimo le 3,7 g vlaknin. Tako dobimo z belim kruhom zgolj 15 % priporočenega odmerka vlaknin, z ostalima dvema pa med 25 in 40 %. Ržen in pirin kruh vsebujeta tudi veliko več mineralov: približno dvakrat več kalija, magnezija, železa in cinka. Pri vitaminih so razlike v vsebnosti zanemarljive. Razumljivo je, da kruhi ne vsebujejo oz. le v sledovih vitaminov, topnih v maščobah (vitamin A, D, E), vitamina C, ki se razgradi pri obdelavi zrnja in peki kruha ter vitamina B12, ki ga najdemo pretežno le v živilih živalskega izvora.
Naš nasvet: Če želite omejiti vnos energije v telo, če želite okrepiti imunski sistem, urediti prebavo, potem povečajte vnos vlaknin in namesto belega, raje izberite ržen ali polnozrnati pirin kruh.
Dodaj odgovor