Kateri kruh je najboljši?


Kateri kruh je najboljši?

Hranilna vrednost različnih vrst kruha

Hranila vrednost v 100 g kruha bel kruh        ržen kruh       polnozrnati pirin kruh  PDV
Kcal 265 kcal 196 Kcal 186 Kcal 2000 Kcal
Beljakovine 7,9 g 5,3 g 7,4 g 50 g
Maščobe 3,2 g 1,1 g 6 g 70 g
Ogljikovi hidrati 51 g 46 g 25,7 g 300 g
Sladkorji 1,6 g 1 g 3,2 g 90 g
Vlaknine 3,7 g  9,9 g 6,8 g 25 g
Kalij 100 mg 253 mg 219 mg 2.000 mg
Kalcij 25 mg 28 mg 39 mg 800 mg
Magnezij 23 mg 49 mg 93 mg 375 mg
Železo 0,9 mg 1,8 mg 1,7 mg 14 mg
Cink 0,7 mg 1,4 mg 1,5 mg 10 mg
Vitamin A 0 0 0 0,8 mg
Vitamin D 0 0 0 5 μ
Vitamin E 0,2 mg 0 1,1 mg 12 mg
Vitamin C 0 0 0,2 mg 80 mg
Vitamin B1 0,2 mg 0 0,2 mg 1,1 mg
Vitamin B2 0,1 mg 0,1 mg 0,1 mg 1,4 mg
Vitamin B3 0,7 mg 0,7 mg 1,5 mg 16 mg
Vitamin B6 0,1 mg 0 0,1 mg 1,4 mg
Vitamin B9 40 mg 15 mg 32 mg 200 mg
Vitamin B12 0 0 0 2,5 μg

Analizirali smo bel, ržen in polnozrnati pirin kruh. Vsi trije so običajno pripravljeni iz ene vrste moke, zato v analizo nismo vključili ajdovega in koruznega kruha, ki ju izdelujejo iz mešanice z belo moko. Razmerje mok pa je zelo različno.

Analiza vsebnosti hranil v različnih kruhih pokaže, da je energijsko najbogatejši bel kruh. Dve mali žemljici, ki tehtata približno 100 g, vsebujeta kar 50 % več Kcal kot 100 g težka rezina rženega ali pirinega kruha.  Med makrohranili je največja razlika v vsebnosti vlaknin. Teh vsebuje ržen kruh skoraj 10 g, pirin skoraj 7 g, medtem ko z belim kruhom dobimo le 3,7 g vlaknin.  Tako dobimo z belim kruhom zgolj 15 % priporočenega odmerka vlaknin, z ostalima dvema pa med 25 in 40 %. Ržen in pirin kruh vsebujeta tudi veliko več mineralov: približno dvakrat več kalija, magnezija, železa in  cinka. Pri vitaminih  so razlike v vsebnosti zanemarljive.  Razumljivo je, da kruhi ne vsebujejo oz. le v sledovih vitaminov, topnih v maščobah (vitamin A, D, E), vitamina C, ki se razgradi pri obdelavi zrnja in peki kruha ter vitamina B12, ki ga najdemo pretežno le v živilih živalskega izvora.

Naš nasvet: Če želite omejiti vnos energije v telo, če želite okrepiti imunski sistem, urediti prebavo, potem povečajte vnos vlaknin in namesto belega, raje izberite ržen ali polnozrnati pirin kruh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja