Ali so v hrani ostanki pesticidov?
Skladno z EU zakonodajo, objavlja Evropska agencije za varnost hrane (EFSA) vsako leto poročilo o vsebnosti ostankov pesticidov v hrani. V letu 2018 so analizirali 11.679 naključno izbranih vzorcev živil (833 iz Slovenije), ki so v prodaji v državah EU, Islandiji in na Norveškem. V analizo so vključili naslednja živila: namizno grozdje, gojene gobe, pšenico, grenivke, melone, sladko papriko, banane, melancane, brokoli, deviško olivno olje, govejo mast in kokošja jajca. V 40,6 % vzorcev niso našli ostankov pesticidov, 58 % vzorcev je vsebovalo dovoljene vrednosti ostankov pesticidov, v 1,4 % vzorcev je vsebnost pesticidov presegla dovoljene količine. Presežene vrednosti so najpogosteje analizirali pri namiznem grozdju in sladki papriki. V vzorcih iz nekaterih tretjih držav (Suriname, Jordanija, Uganda, Vietnam, Tajska, Pakistan, Kitajska…) je vsebnost pesticidov presegala dovoljene vrednosti v 15 % vzorcev. Obenem so ugotovili, da so nekateri vzorci vsebovali tudi ostanke pesticidov, ki so v EU že prepovedani, a so očitno še prisotni v zemlji in okolju.
Ni vseeno, od kod prihaja hrana na naš krožnik!
Vir: P. Medina-Pastor, G. Triacchini. The 2018 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal 2020; 18(4):605
Dodaj odgovor