Ali so v hrani ostanki pesticidov?


Ali so v hrani ostanki pesticidov?

Skladno z EU zakonodajo, objavlja Evropska agencije za varnost hrane (EFSA) vsako leto poročilo o vsebnosti ostankov pesticidov v hrani.  V letu 2018 so analizirali 11.679 naključno izbranih vzorcev živil (833 iz Slovenije), ki so v prodaji v državah EU, Islandiji in na Norveškem.  V analizo so vključili naslednja živila: namizno grozdje, gojene gobe, pšenico, grenivke, melone, sladko papriko, banane, melancane, brokoli, deviško olivno olje, govejo mast in kokošja jajca.  V 40,6 % vzorcev niso našli ostankov pesticidov, 58  % vzorcev je vsebovalo dovoljene vrednosti ostankov pesticidov, v 1,4 % vzorcev  je vsebnost pesticidov presegla dovoljene količine. Presežene vrednosti so najpogosteje analizirali pri namiznem grozdju in sladki papriki.   V vzorcih iz nekaterih tretjih držav (Suriname,  Jordanija, Uganda,  Vietnam, Tajska, Pakistan, Kitajska…) je vsebnost pesticidov presegala dovoljene vrednosti v 15 % vzorcev. Obenem so ugotovili, da so nekateri vzorci vsebovali tudi ostanke pesticidov, ki so v EU že prepovedani, a so očitno še prisotni v zemlji in okolju.

Ni vseeno, od kod prihaja hrana na naš krožnik!

Vir: P. Medina-Pastor, G. Triacchini. The 2018 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal 2020; 18(4):605

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja