Pasti veganstva


Pasti veganstva

Za vegansko prehranjevanje je značilno, da ne vključuje živil živalskega izvora, niti mleka in mlečnih izdelkov, jajc.  Hranilna vrednost te hrane je lahko bogata, omogoča vnos beljakovin s priporočenimi količinami vseh aminokislin, ne pa tudi vseh vitaminov in mineralov! Hrana rastlinskega izvora, ki ni predelana in ni posebej obogatena s hranili,  ne vsebuje vitamina B12 , vitamina D, pogostokrat je problem vitamin A, med minerali predvsem kalcijTo trditev dokazuje analiza jedilnika, ki smo ga kopirali s spletne strani za vegansko prehrano Vegan.si.  Če bi analizirali več različnih jedilnikov, bi bili rezultati podobni. 

Zajtrk
2 skodelici ovsenih kosmičev
s sojinim mlekom in cimetom (20 g beljakovin)

Kosilo
2 skodelici pečenega fižola (24 g beljakovin)
Zelena solata s paradižnikom in koruzo (6 g beljakovin)

Večerja
2 skodelici prepraženega krompirja s čebulo,
kitajskim zeljem in brokolijem (6 g beljakovin)
100 g prepraženega tofuja (11 g beljakovin)
2 skodelici rjavega riža (9 g beljakovin)

Prigrizki
3 žlice arašidovega masla (12 g beljakovin)
6 polnozrnatih krekerjev (3 g beljakovin)
55 g mešanice oreščkov in suhega sadja (5 g beljakovin)
2 jabolki (1 g beljakovin)

Kombinacija stročnic (sojino mleko, fižol, tofu) in žit  (ovseni kosmiči, koruza, rjavi riž) v tem jedilniku  zagotavljajo ustrezno aminokislinsko sestavo beljakovin. Vnos beljakovin je zadosten, večji od priporočenega (PDV) in znaša 147 % PDV. Ker je biološka vrednost beljakovin rastlinskega izvora manjša od beljakovin živalskega izvora priporočajo večji delež beljakovin, kot v primeru mešane prehrane. Več o beljakovinah v veganski prehrani

Vnos kalcija znaša le 55 %  priporočenega. Hrana rastlinskega izvora težko tekmuje z mlečnimi izdelki pri zagotavljanju priporočenih dnevnih vnosih kalcija.  Za zadosten vnos kalcija potrebujejo vegani  5 do 10 krat večje količine hrane, kot  tisti, ki uživajo mlečne izdelke, sploh sire.  Nekatera semena so po vsebnosti kalcija sicer enakovredna siru, a so za vsakodnevno uživanje manj primerna. Temno zelena zelenjava (špinača, ohrovt) vsebuje 10 krat manj kalcija kot trdi siri, sadje več kot 100 krat manj.   

Jedilnik, ki ga navajamo, ne vključuje živil z veliko vsebnostjo provitamina A karotenoidov, iz katerih nastane  aktivna oblika vitamina A. Med ta živila spadajo korenje, sladki krompir, temno zelena zelenjava, zato ne preseneča, da znaša celokupna vsebnost vitamina A po tem jedilniku le 22 % priporočenega vnosa vitamina A. Da bi vegani prejeli  priporočeno količino  vitamina A, bi  morali redno uživati korenje, rumene zimske buče (med 100 in 150 g vsak dan) ali pa dvojno količino (okoli 200 g) sladkega krompirja, ohrovta in špinače, vsa ostala nepredelana živila rastlinskega izvora vsebujejo premajhne količine tega vitamina, da bi z njimi dosegli priporočene vnose.

Jedilnik vsebuje le 3 % priporočenega vnosa vitamina D, ki je dodan sojinemu mleku in tofuju. Živila rastlinskega izvora ne vsebujejo vitamina D,  z izjemo gob, ki so jih izpostavili sončenju,  vendar v zelo majhnih količinah in ne morejo zapolniti potreb po vitaminu D.  Ker je naš organizem sposoben sam tvoriti vitamin D pod vplivom sončnih žarkov, je gibanje na soncu v naravi, tudi pozimi, zanesljivo boljša rešitev. Največ pozornosti vsekakor potrebujejo otroci, če so vegani, saj  ima pomanjkanje vitamina D v dobi odraščanja lahko trajne škodljive posledice!

Vitamin B12 predstavlja največji izziv v prehrani veganov, ker ga živila rastlinskega izvora ne vsebujejo. Viri navajajo, da je pomanjkanje  vitamina B12 najpogostejše med vegani, nekoliko redkeje se pojavlja med   vegetarijanci, prisotno pa je tudi med ostalo populacijo, zlasti med starostniki, pri katerih je motena absorpcija iz prebavnega trakta (1). Z večanjem zanimanja za vegansko prehrano, se povečuje tudi število raziskav o možnostih vgrajevanja vitamina B12 v rastlinski matriks, predvsem s pomočjo izbranih specifičnih mikroorganizmov. Rezultati so spodbudni, saj so že dokazali, da so nekatere rastline (članek izpostavlja vrtno krešo) sposobne absorbirati B12 in ga shraniti v listnih vakuolah (2). Članek raziskovalne skupine iz Barcelone predstavlja potencialne možnosti  sinteze vitamina B12 z gensko spremenjenimi  bakterijskimi sevi v procesu fermentacije.  Raziskovalce ob tem skrbi ali bo veganski trg sploh sprejel vitamin B12, ki bo proizveden s pomočjo GSO (3).  

Hranilna vrednost jedilnika

Hranila količina PDV – %
energija 2.090 Kcal  
beljakovine 77 g 147
maščobe 70 g 100
ogljikovi hidrati 299 g 95
vlaknine 52 g 174
kalij 3.280 mg 164
kalcij 449 mg 56
magnezij 728 mg 194
fosfor 1.593 mg 228
železo 18,6 mg 133
cink 10,1 mg 101
vitamin A 0,17 mg 22
vitamin D 0,2 μg 3
vitamin E 12,6 mg 105
vitamin C 115,4 mg 144
tiamin (B1) 2,06 mg 187
riboflavin (B2) 1,16 mg 83
niacin 26 mg 163
piridoksin (B6) 1,99 mg 142
folati 496 mg 248
kobalamin (vitamin B12) 0 μg 0
  1. Pawlak R, Lester SE and Babatunde T. The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature. European Journal of Clinical Nutrition 2014; 68: 541–548.
  2. Lawrence DA, Nemoto-Smith E, Deery E et all. Construction of Fluorescent Analogs to Follow the Uptake and Distribution of Cobalamin (Vitamin B12) in Bacteria, Worms, and Plants. Cell Chemical Biology 2018; 25(8).
  3. Calvillo Álvaro, Pellicer T., Carnicer M. Bioprocess Strategies for Vitamin B12Production by Microbial Fermentation and Its Market Applications. Bioengineering 2022; 9(8), 365.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja