Krepka kurja juha – zdravilo za mrzle zimske dni


Krepka kurja juha – zdravilo za mrzle zimske dni

 Že naše babice so poznale pomen kurje juhe za okrepitev zdravja.  Ni pa vseeno, kako jo skuhamo! Na Tajskem so v okviru priprave jušnih koncentratov raziskovali vpliv temperature in časa kuhanja kurje juhe na vsebnost aminokislin v juhi. Najvišjo količino celokupnih aminokislin v juhi so dobili s kuhanjem 3 ure, pri T = 90-95 0C (1).  Pri kuhanju mesa se v juho izločijo številni vodotopni vitamini in minerali ter aminokisline, med katerimi velja izpostaviti glutamin in arginin, ki dajeta juham značilni okus in imata pomembno vlogo pri imunskem odzivu organizma. Potrebe po glutaminu se povečajo v času vnetnih bolezni in pri velikih fizičnih naporih (2).  Okusno juho lahko skuhamo tudi iz kosti, vendar je hranilna vrednost take juhe bistveno manjša, kot mesne (3). Tudi ni dokazov, da bi kostne juhe imele kake zdravilne učinke,  npr. da bi okrepile sklepni hrustanec ali kosti, kot trdijo številni spletni mediji.

Viri:

  1. Chotechuang N, Lokkhumlue M, Deetae P.  Effect of temperature and time on free amino acid profile in Thai chicken bone soup stock preparation. Thai Journal of Pharmaceutical Sciences 2018; 42(3):110-117.
  2. Cruzat V, Macedo Rogero M et all. Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients 2018, 10(11), 564. 
  3. Shaw MH, Flynn NE. Amino acid content of beef, chicken and turkey bone broth. Journal of Undergraduate Chemistry Research, 2019,18(4), 15.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja