Kravje ali kozje mleko?


Kravje ali kozje mleko?

Ali je kozje mleko bolj zdravo kot kravje?  Za nekatere posameznike zagotovo! O vplivu  različnih vrst mleka na zdravje ljudi je objavljenih veliko raziskovalnih člankov, žal ne vedno z enakimi ugotovitvami. Prednosti uživanja kozjega mleka navajajo predvsem avtorji iz Azije in bližnjega vzhoda, kar je verjetno povezano s prehranskimi navadami tega dela sveta.   Analiza vsebnosti osnovnih sestavin (celokupnih beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in  mineralov) kaže, da so razlike med kozjim in kravjim mlekom relativno majhne. Vrste in količine sestavin se v vsakem mleku, tudi ko gre za isto živalsko vrsto, lahko precej razlikujejo, odvisno od živinorejske prakse, vrste živali, načina vzreje in krme. Mleko sodi med živila, ki v otroški dobi najpogosteje povzročajo alergije, celo najhujše oblike kot je anafilaktični šok. Alergija na mleko se pojavi že zgodaj v mladosti in je običajno doživljenjska. Ocenjujejo, da je v starosti enega leta 1,3 – 3 % otrok razvitega sveta alergičnih na kravje mleko. Nekateri pa so alergični tudi na kozje in ovčje mleko. Materinemu mleku je najbolj podobno kamelje mleko. Vsa mleka vsebujejo zelo alergogene  beljakovine: različne tipe laktoglobulinov in kazeinov. V primerjavi s kravjim vsebuje kozje mleko manj beljakovine αs-1-kazeina, zato v veliko primerih povzroča manj alergij v vseh starostnih obdobjih. Zamenjava kravjega mleka s kozjim lahko zmanjša pojavnost alergij bodisi na koži, dihalih ali prebavilih. V primeru atopičnega dermatitisa pri otrocih so dosegli še boljše rezultate z oslovim mlekom.

Kozje mleko pa ni nadomestilo za kravje mleko v primeru laktozne intolerance (znižane koncentracije laktaze, encima, ki je odgovoren za presnovo mlečnega sladkorja), ker prav tako vsebuje mlečni sladkor (okoli 4,4 %) in povzroči hude prebavne težave pri ljudeh s to boleznijo, kar pa mnogi zamenjujejo z alergijo.

Mleko oz. mlečne izdelke zelo težko nadomestimo z drugim živilom, ki bi imelo vsaj približno podobno vsebnost kalcija in beljakovin hkrati ter toliko koristnih učinkov za zdravje, predvsem na imunski odziv. V uravnoteženi prehrani je nepogrešljivo živilo.

Viri:

  1. Sokratis Stergiadis, Natalja P. Nørskov, Stig Purup, Ian Givens and Michael R. F. Lee. Comparative Nutrient Profiling of Retail Goat and Cow Milk. Nutrients 2019, 11(10): 2282
  2. E.I. El-Agamy.  The challenge of cow milk protein allergy. Elsevier, Science direct (Small Ruminant Research) 68 (2007) 64–72
  3. Laura Sanz Ceballos, Eva Ramos Morales et all.  Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology. Journal of Food Composition and Analysis 2009, 22(4): 322-329.
  4. Vita D, Passalacqua G, Di Pasquale G, Caminiti L, Crisafulli G, Rulli I, Pajno GB. Ass’s milk in children with atopic dermatitis and cow’s milk allergy: Crossover comparison with goat’s milk. Pediatr Allergy Immunol 2007: 18: 594–598
  5. Hernández-Ledesma, I. Recio& L. Amigo. β-Lactoglobulin as source of bioactive peptides. Amino Acids 2008 (35): 257–265.
  6. Julie D. Flom, Scott H. Sicherer. Epidemiology of Cow’s Milk Allergy. Nutrients 2019, 11(5), 1051.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja